Wat heb je nodig voor het wecken?

• Glazen weckflessen of -potten met glazen deksel
• Rubberen afdichtringen (weckringen)
• Sluitingen of beugels
• Weckpan of weckketel
 
 

Hoe werkt wecken?

De weckpotten moeten goed schoon en ontsmet zijn met soda. De potten worden gevuld met voedsel. Bijvoorbeeld gekookte groente, vlees of vruchten. Op de pot wordt een rubberen ring gelegd, de weckring, met daarop het glazen deksel. Met een beugel wordt het deksel stevig op zijn plaats gehouden, waardoor het feitelijke wecken begint. De potten worden in de met water gevulde weckketel geplaatst. 

De warmte in de weckketel zorgt ervoor dat alle overtollige lucht uit de weckpot wordt geperst. Het vacuum van de pot ontstaat doordat de potten afkoelen, de lucht in de pot krimpt en de deksel strak op de pot trekt. De klemmen op de pot helpen de deksel op zijn plaats te houden. Als de inhoud van de pot volledig is afgekoeld, mogen de klemmen verwijderd worden.
 
Controleren of je pot goed vacuum getrokken is, doe je door de dekselproef. Til je afgekoelde pot, zonder de klemmen, voorzichtig aan de deksel op. Blijft de pot staan, dan heb je geen vacuum, wordt de pot mee opgetild, dan is de pot goed afgesloten. Het stickeren kan beginnen en de voorraad kan opgeborgen worden.