Wat heb je nodig voor het wecken?

* Glazen weckflessen of -potten met glazen deksel of
* draaidekselpotten met een onbeschadigde deksel
* Rubberen afdichtringen (weckringen)
* Sluitingen of beugels
* Weckpan of weckketel
* Glastang met 4 pootjes
* Vultrechter

Hoe werkt wecken?

De weckpotten moeten goed schoon en vetvrij zijn met soda (vaatwasser op een heet progamma met een eetlepel huishoudsoda is voldoende). Vlak voor gebruik haal je alles door een bak met heet water. De glazen potten zijn nu stofvrij en opgewarmd. Deksels blijven in die bak met warm water liggen. Losse rubbers kook je uit. Draaideksels worden niet uitgekookt. 
De potten worden gevuld met voedsel. Bijvoorbeeld de pastasaus, chili, klein gesneden aardappelen, groente, vlees of vruchten. nadat de glasrand schoongemaakt is, kan de weckpot gesloten worden met een rubber, de deksel en klemmen. Of met een onbeschadigde schroefdeksel. Hierna kan het feitelijke wecken beginnen. De weckpotten worden in de met water gevulde weckketel geplaatst. 
Is de inhoud warm, dan start je met een voorverwarmde ketel. Is de inhoud van je weckpot koud, dan start je met een koude ketel. Dit is om geen te grote temperatuursverschillen te hebben, zodat het glas zou kunnen barsten. 
Heeft u last van hard water, voeg dan een klein beetje azijn aan uw weckwater toe. Dit voorkomt kalkaanslag op uw weckpot en in de weckketel. 

De warmte in de weckketel zorgt ervoor dat alle overtollige lucht uit de weckpot wordt geperst. Het vacuum van de pot ontstaat doordat de inhoud van uw weckpotten afkoelen, de lucht in de pot krimpt en de deksel strak op de pot trekt. De klemmen op de weckpot helpen de deksel op zijn plaats te houden. Als de inhoud van de pot volledig is afgekoeld, mogen de klemmen verwijderd worden. 

U doet dan de dekselproef om te kijken of uw pot daadwerkelijk vacuüm is.
Is dit niet het geval, zoek dan de oorzaak. Zat het rubber wel goed? Zaten de klemmen wel goed bevestigd? Geen schade aan de glasrand of aan de deksel? Dit kunnen allemaal oorzaken zijn voor een niet vacuüm. Binnen 24 uur kan een weckpot weer opnieuw geweckt worden.
 
Dekselproef:
Til je afgekoelde pot, zonder de klemmen, voorzichtig aan de deksel op. Blijft de pot staan, dan heb je geen vacuum, wordt de pot mee opgetild, dan is de pot goed afgesloten. Het stickeren kan beginnen en de voorraad kan opgeborgen worden.