Carmen’s Kitchen

Mijn oma en mijn moeder zijn eigenlijk mijn grote voorbeeld. Oma heeft heel haar leven geweckt; mijn moeder alleen in mijn jonge jaren. Door de vriezer was dat niet meer nodig, vond ze. Het conserveren is dus eigenlijk nooit weg geweest. En het mooie is dat het ‘ouderwetse’ inmaken, wecken, de duurzaamste vorm van conserveren is. Zelf ben ik het inmaken in 2013 verder gaan uitbreiden met wecken.
 
Onderzoek van TNO heeft laten zien dat vlees in een weckpot van ruim 80 jaar oud nog steeds goed en eetbaar is. Geweckt voedsel is een leven lang, plus één dag te bewaren, heb ik er zelf van gemaakt.
 
Het procedé van wecken is gebaseerd op een heet waterbad. Een pot (of weckfles) laat je een bepaalde tijd in een grote weckpan of weckketel koken. Door de warmte wordt alle uitgezette lucht uit de pot geperst. Tijdens het afkoelen krimpt de lucht in de pot en ontstaat er een vacuüm, waardoor de potten heel lang bewaard kunnen blijven.
 
Met mijn bedrijf Carmen’s Kitchen richt ik op me op conserveren (wecken, inmaken, fermenteren) van voedsel en de verkoop hiervan. En ik geef workshops wecken, inmaken, zuurkool maken en advocaat maken.
Mijn producten zijn bij me te koop, ook op markten en braderieën, in een boerderijwinkel in Zuidland en bij Rechtstreex in Capelle aan den IJssel.
 
 
Demonstraties

In opdracht van een binnenhuisarchitectenbureau heb ik voor 'de Wereld van Smaak' in de Rotterdamse Markthal, een 50-tal vijf liter beugelpotten gevuld met groente en fruit, op kleur. En een 50-tal één liter flessen met een gekleurde inhoud.

Voor een evenementenbureau heb ik een demonstratie mogen geven op het landgoed Marienwaert in Beesd, tijdens het jaarlijkse familiefeest van de Suiker Familie van Oort.

Een bakkerij in het zuiden van het land heb ik verblijd met een aantal grote (drie liter) weckpotten met fruit dat in taarten wordt verwerkt. In een wijkhuis geef ik uitleg over wecken en vervolgens maken we met elkaar een maaltijd met geweckte producten. En op een school voor speciaal onderwijs ga ik met alle klassen een gezonde maaltijd bereiden.